Uncategorized

Rakyat Jelata Muo Berkabung, Tudung Puteh Kedai Mama Laku Okeh!~

Aku sebenarnya nk update pasal aku dh reti men gitar..
But people keep “sok sek sok sek” pasal kemangkatan sultan johor di sana-sneh.
buat aku smgt nk “sok sek sok sek” pasal news tu jugak.. even dh lmbt untuk die tulis but its ok la..

Even di tengah lautan ni.. Sebagai rakyat jelata johor, aku maklum atas kemangkatan die mnerusi internet ne.
yosh.. pagi2 buta dh bukak news online ne.. n aku tbaca pasal kemangkatan die.. hurm…
1 lagi peristiwa bersejarah di johor ni, aku x dpt rasai.
aku x dpt rasa mcm mana owang berkabung….

adik aku cakap…

Kak, kedai mama ni, dh abes stok tudung putih…sebab smua owang bkabung…. owang keje opis kne pakai pakaian putih slama 7 hari..

 

Owh… wajib ya bkabung…  Aku dengar ura-ura ….
kalo x bkabung bole kne saman.. RM 300 OKEH!
hurm.. x salah kalo kita bkabung bramai-ramai..
pakai pakaian putih sempena kematian owang tu kn hukumnya, sunat..
sebab tu la.. mama slalu pesan, kena ada 1 psiapan putih.. mksdnya, bajukrung putih kena ada simpan dlm almari pakaian… senang nk ke majlis kematian ..

mama selalu btul, btw,
takziah buat keluarga kerabat  di raja johor & seluruh rakyat jelata.

p/s: aku tadak tudung putih kt laut ne.. cme bacaan al fatihah dan yassin mengiringi pemergian mu sultan….

Advertisements

8 thoughts on “Rakyat Jelata Muo Berkabung, Tudung Puteh Kedai Mama Laku Okeh!~

  1. gile ar… nak berkabung pun boleh2 paksa2 ke? boleh lak kena saman kalo tak berkabung… kuku besi ke ape nih??? (aku x sedih)

    1. oowhhh johor ni istimewa sket.
      cbe la ko baca sejarah johor..
      kesultanan johor ni unik… ttba aku rasa nk bc ksultanan tanah melayu la plak…

      p/s: ckp siang2 pandang2…

    1. ain…. aku dh reti lagu munajat cinta.. hehehe…
      trasa jiwang karat bila men gitar smbl nynyi…. huk3… apsal la.. masa zmn u dlooo x mo men gitar… kompom2.. kluar grad, dgn jayanya….

  2. to ain :
    ade jek dlm buku sjrh.. maklumlah,..
    aku ni sjrh bukan minat sgt. tp tngiang2 jek ape ckgu ajar dlooo… subj membaca kn bukan on my thing la… huuu~

    gitar? aku bawak p laut la!!!!!
    gilerr feelin cm hape men kt laut ne….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s