Uncategorized

Bulan dan bintang itu senyum padaku (fenomena 1 dec 2008)

meandthembig

credit to bro shahgazer.. pic lu mmg superb..

subhanallah…
rupanya itu 1 fenomena…
ku lihat bintang seperti mata
aku lihat bulan sabit seperti senyuman…

akhirnya… ku lihat langit seperti senyum pada aku…
tuhan tahu mahu manusia yg sedang bersedey selalu melihat langit…
dan seakan-akan memberitahu…
“orang2 yang sedey.. kamu x keseorangan.. kami d sneh menamanimu”
keindahan di bulan baru.. di 3 zulhijjah…
bulan yang tersenyum, mmbuat aku kagum dengan keindahannya..
siapa yang melihatnya mampu tersenyum kembali..
tuhan, inikah caramu menunjukkan keagunganmu?
aku bersyukur, kerna terpilih melihat keagungan itu…

kamu tahu apa itu?
kenapa itu terjadi..
Triple conjunction Bulan-Jupiter dan Venus menghias indah di Langit Barat
bulan di temani jupiter dan venus..
[tekan link tuk gmba]

ya… kini jd sejarah..hu~

1 december 2008
(3 Dzul Hijjah 1429 H, Planet Venus dan Planet Jupiter).

p/s : kcewa kerna alpa.. lupa amik gmba keindahan itu.. biar kekal dimemori ingtn…
p/s/s : hanya dpt di lihat skitar slps solat maghrib… slps itu.. keindahan itu suda lenyap…
p/s/s/s: esok mungkin phenomena akan jadi lagi.. akan aku sediakn compact camera ku awl2.. siap r .. aku nk snap esok.. wuhu~

smiley

credit to bro shahgazer.. lagi

Advertisements

34 thoughts on “Bulan dan bintang itu senyum padaku (fenomena 1 dec 2008)

  1. subhanallah…
    aku juga melihat bulan tersenyum dari Puchong sebentar tadi, kebetulan mlm ini juga aku hantar ibu dan bapa ke kelana jaya untuk melapor diri melakukan fardhu haji penerbangan terakhir dari klia, kalau anda perasan di tengah2 lanit td juga terbentuk satu formasi awan yang amat menarik tegak diatas kepala, subhanallah…. hanya nallah shj yg maha mengetahui akan segala kejadian ini..

  2. yerp k…
    aku rasa kagum semasa melihatnya…
    ku sangka bulan itu senyum pada aku..

    aku duduk d dpn tv..
    mdgr brita..
    len pula yg ku tahu…
    baru ku tahu itu fenomena…
    bila jupiter dan venus meneman bulan..

    ku carik2 di luar rumah…
    yaaaa… bulan itu suda beganjak kedudukannya..
    tapi esok masih ada..
    fenomena ini akan berlaku selama 2 hari..hari ini dan esok… mari tunggu tuk hari esok.. wuhuuu~ trima kasih kerana memberi komen..

  3. hahaha..
    wah sweet thinker…
    ko baca shout aku d YM kah? huuu~

    tuan rumah sukar tersenyum..
    cme tersnyum mlihat trafik suda naek…

    tkjut juga dgn phenomena bulan.. wuhuu~ trima kasih kerna beri komen d blog ku yg picisan ini…

  4. tu r.. p la dublin tu.. tggl aku sneh…tp jgn lpe ole3… hahaha..asyk ingt kn ole2 jek…

    haaa…langit dublin tu… x dpt tgk ke? phenomena neh? aku google2 ttg phenomena ne… Mungkin tuhan mahu tnjuk sesuatu…

    tp, x thu samada perkara baek atau tidak..smua terserah pada Nya…

    apa2 pon, aku suda inpom ko.. ape yg blku d mesia..
    cpt2 blk mesia ye… mari hidup normal dsneh…

    p/s: waaa aku insomnia lagi..

  5. yes!!!..saya pun nampak semalam kat rumah ..subhanallah!!!
    siap berdebat ngn housemate…saya kata tu mungkin planet..tak sure planet apa tapi mungkin marikh..yg sorang kata tu mungkinn ISS (international space station) dan yg sorang lagi kata tu mungkin bintang je.

  6. ye la K-E
    cantik bukan?

    EKECELI,
    itu adalah triple – conjunction antara bulan jupiter and venus…
    pergh.. kagum btul dgn kejadian yg tlh tuhan tntukan ini..

    aku ttya,hanya di asia sahajakah boleh dilihat keajaiban ini? kerna kawan aku d berada jauh dr bumi asia.. tidak dpt melihat kejadian ini.. mungkinkah langit kita tidak serupa?

    huuu~ pikir2 kn….

  7. ye sha..
    insyallah malam ni akan ada lagi…

    aku baca di blog mana ntah…
    ade mencritakan ttg kejadian ini..
    kita bakal tgk 2 kali..

    semalam dan ari ni…
    huhuhu

    x sabar rasanya, mahu snap2 gamba bulan senyum2..
    walopon kamera compact ku… tidak secanggih DSLR… wuhuu~

  8. huu~
    kamu gembira bukan melihat ia sperti senyum pada kita.. subhanallah…

    aku masih terfikir2 knape d waktu maghrib aja ai ada.. jam 9 suda tidak secantk senyuman di waktu maghrib…

    tuhan punya agenda dsebaliknya…
    hanya dia yang tahu sgalanya,,

  9. aku pun sempat gak tgk bulan tersenyum nie
    cantik sgt2 masa tuh aku kat kajang
    otw nk blk KL time tu lbh kurang kul 9.30

  10. yup edlin..chntek bukan?
    aku cuba memandang2 langit malam tadi..
    hampa..

    hanya bulan sabit shaja ku nmpk..tiada bulan tersenyum lagi…
    tapi aku senyum dalam hati….
    mungkin, semalam sahaja kejaiban ilahi

  11. owh juliana…
    jam 930 dsna , kau masih lihat lagi bulan tersenyum?
    aku di muar ini… suda x bole nmpk kejadian itu..

    cdehy, aku baru sedar itu phenomena..
    aku ingt pekara biasa…
    lmbt snap picturenya..

    smlm, aku tggu…
    tp tidak muncul tiba…

    smpi di marahi oleh mama..
    mama kata, “jangan kau sembarangan snap gmbar2 pd waktu maghrib…”

    hahaha… orang tua..pnuh dgn pntang larang…
    yosh~ terima kasih buta edlin n juliana yg memberi komen..

  12. ye la, aku pun dpt tgk kejadian tu, tak sangka ye ada plak fenomena di sebalik pemandangan tu. Cantik sgt, seolah-olah langit senyum pada kite. Syukur lah aku dapat saksikan fenomena yang indah itu.

  13. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam
    responses? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can suggest?

    I get so much lately it’s driving me crazy so any help is very much appreciated.

  14. After I originally left a comment I appear tto have
    clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a
    commejt is added I recieve four emails with the exact same comment.
    Perhaps there is a way you can remove me from that service?
    Many thanks!

  15. Dooes your blog have a contact page? I’m having trouble
    locating it but, I’d like to shoot you an e-mail.
    I’ve got some ideas forr your blog you might be interested in hearing.
    Eifher way, great website and I look forward to seeing it grow over
    time.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s