DIALOG DIRI DEWI

Cdehy Dengan GRED PSM Aku

dsc01368

aku terbaca shout out pjoy yang mengatakan gred psm kuar.. aku skang di rumah… so, x p cek kt fkulti yang terpampang gred psm tu.. berdebar-debar aku bukak gred results psm td di e-comm UMP..

tapi, lps aku tgk gred tu.. berlinang2 air mata aku sebak..
dimana silap aku?
dimana salah aku?
system aku salah ke?
ape yang x cukup lagi?

arghhh spruh gler aku mngdap pc neh.. mlihat gred aku… dan lagi mngecewakan kn aku.. bler rakan yg laen, yang system nye ala-ala jd x jd punya gred tggi dr aku.. ya! aku cmburu.. aku kcewa dan tertanya2.. apa slh system aku?? adakah expectation aku terlalu tggi untuk psm ini? Oh tuhan.. adakah ni balsan atas dosa2 lalu? atau ini bukan rezeki aku? byk persoalan yang bermaen di kepala aku…. air mata ini mengalir laju.. semakin laju.. aku pena bpesan pada diri.. x kesa bagai mana result yang aku dpt… aku trima seadanya…sbb aku tahu aku dh berusaha… aku lakukan sendiri.. aku blaja dr kosong.. kenapa aku masih lagi kecewa? entah.. aku mungkin x bersyukur.. tuhan baru menguji sdkit.. aku suda cdehy berlebehan..

aku mara pada diri.. sebab aku x tahu mana silap aku…
aku mara pada diri.. kerna cmbuwu kejayaan rakan..

ya… aku sptutnya gembira.. ayah moon perna kata dloo pada moon, tuhan saja nk uji kita, biar kita berusaha lebehy.. dan bukan takat bgembira.. moon kata pada aku… gred aku bukan twuk sgt.. dan aku perlu bersyukr atas apa yg dberi.. entah kenapa aku carik moon.. mungkin aku sng bcrita pada moon…

kamoo pernah percaya pada rezeki? ketentuan?
dloo aku x pecaya dan aku mula pecaya pada semster ini..

aku mula sedar, jika tuha mahukan kita dpt sesuatu itu lmbt…
maka lmbat la kter mengcapi nya..lmbt atau cpt.. tuhan tahu yg terbaek untuk kter…
jika rezeki aku bukan pada stipa results pekse aku d UMP ne, mungkin rezeki aku dtmpt laen..

adakah aku terkilan dengan gred ini?
ya.. jujur aku akui aku terkilan…

adakah aku mnyesal?
tidak… kerana aku keluar dari uni ini, bebekalkan pengetahuan dan skill aku develop sndrik..
aku tahu ape yang aku perlu buat..
insyallah aku x terkapai2…
cme aku cdehy… knape aku x dpt ape yang mahu kn??
ye…. jwpnnya mesti la.. x smua mnde yg kter nak..kter dpt..

Z

lagi bagus blaja byk mnde dari mengharap pada org laen…
advantagenya, ktika keje…
smua perkara kter blaja mnde bwu..

hurm..ye… aku mmbuat kesimpulan dsneh…
tuhan mahu berikan aku rezeki yang lebeh banyak di tempat laen..
bebekalkan skill yang aku develop..
insyallah rezeki aku dtmpt laen… d tmpt aku keje ke nnti…
who knows? insyallah…

hati aku suda tenang sedikit..
mndgr pekabaran.. kemungkinN mrkah yang d masukkn kn d std adlh slh…
sbb std bengong sejak 2 menjak neh..
tp, aku dh redha… jika ini, ketentuannya….. aku terima..

cuma doa aku, smoga aku d murahkan rezeki di masa hadapan..
tuhan! bantu aku ya!! murahkan la rezeki di bidang yang aku ceburi ini..
sesungguhnya, ini bidang yang aku mahu..
jika diterap sdikit usaha lagi.. insyallah ia akan membantu..

ikhlas dlm belajar itu penting ashura..
jangan mengejar gred…
dan cuba ingati… hala tuju yang ko rncg2 kna ashura…

inda memberi aku smgt lagi,
“ashura, ko…termasuk dlm ketegori org yg blaja utk mase dpn bkn blaja utk lulus”

terima kasih kawan… aku punya misi bawu.. memburu hala tuju..
say buhbye tu PSM.. aku dh nk jd budak intern.. aku perlu memikirkn byk perkara len….

yosh~ smgt ashura ittew suda kembali…

SELAMAT BERLATIHAN INDUSTRI ASHURA!!!!!

p/s : terima kasih juga pada tasya n along yang beri kata semngat..

Advertisements

22 thoughts on “Cdehy Dengan GRED PSM Aku

  1. saba ek shuwa..ade error kt mana2 kot..xpela..klau xde rezki ko nk skor time psm..nnt time li ko perform ek?huhu..jgn sesedey tau

  2. dear, cheer up k..
    jgn sedey2.. btul la tu.mybe bkn rezeki shuwa skrg,
    kalo Allah x beri apa yg kita mau arini,maksudnya Dia ada rancangan yg lebih hebat tuk kita pd masa akan dtg (slagi kta x putus asa)

    so.. think positive..dun look backward (kalo nk nilai dr sdiri bole,but jgn sbbkn benda ni wt shuwa down smpi x mo usaha da)…
    look forward instead, ur internship! wat shabis baik k..
    wish u all da best,dear ^^v

  3. haaaa…there shuwa…
    kn aku da ckp(ayat ni lg)….xksah lar..ko kn ckp aku cm mama ko…hehe..

    xde bnde yg ko prlu regret pon sbnrnye….

    c’mon..cheer up babe…

  4. ko igt lg kn ayat nie “x kesah la dapat ape..yg penting kite dah dapat ilmu..xplore bnd ngn sendri”..

    jiman gtau aku..bkn sume org ade keberanian tok mencube sesuatu yg baru..harap2 keberanian tu ade pade ko…

    xde ape nk d kesalkn…

  5. “kadang2, kita terlalu membanding2 diri ini dengan orang lain. orang ini punya suami romantis, aku juga mahu. orang ini punya anak bijaksana, kenapa tidak aku? orang ini ada kereta besar, aku juga hendak. orang ini ada tanah berekar2, kenapa aku tidak banyak?

    kita cuba tiru dan tekap hidup orang lain, sedangkan sudah tuhan bilang dari dulu, nasib kita berbeda2. tapi janjinya sudah ada. kalau senang di sini, di akhirat tidak berapa. kalau susah di sini, di akhirat pasti dilunas jua.

    kalau ikan orang sebelah lagi besar, janganlah kau soal2kan kenapa kau masih belum diberi rezeki…”

    -fynnjamal-

  6. Anggap laa ujian dan cabaran adalah tanda tuhan sangat2 sayang pada diri kita. Saya percaya pada rezki.. saya rase saya pnh katekan pada kamu dahulu..

  7. yup2..aku sokong narumi…kn ko sndri pnah ckp, kdg2 je kte kne toleh ke blkng ntok btolkn ksilapn…tp bkn ntok nyesal ngn ape yg da jd…

    haaa..ntok cheer yg up up up up lg..pe kate ko blk sok
    bwk food byk2..cfe xbkak tau cni mlm2…hahaha..kalo siang weekdays slamat lg..leh lari cfe staff..kalo weekend, nahas ler..hahaha

  8. to totasya :
    aku penat nanges dh..
    aku asyk tertanya2.. apa silap aku..
    yerp.. ko tahu aku kn.. pntang mengalah..
    aku akan face ape yg dh jadi…
    smua mnde berkaet ngn rezeki…


    to muchacha :

    yerp.. shuwa masih tertanya2 dugaan apakah ini?
    ye.. akan shuwa ber LI ngn sungguh2..
    Bahu yang menggalas beban ittew lebehy berat
    dari mengenang naseb..


    to aL :

    sorry dude.. we are not in d same boat..
    sorry.. we’ve different…
    inda is true… totally true..
    but i owayz thinking…
    i am extend the sem, because of grade..
    but i am completely, ready for the LI..


    to moon :

    yerp.. nothin to regret.. i’ve got the skill
    BUT my heart owayz thinking about the grade..


    to kingkong :

    ye aku akui.. pena aku ngn ko kata..
    kita sama-sama jatuh cinta dengan .NET…
    keberanian ittew tetap ada jijie…cme matlmat sem
    ini x tercapai.. kcewa..


    to moon :

    aku akui, aku slaloo membandingkan diri aku dengan owg..
    kerana apa? kerana aku mhu juga jd terbaek sprt mereka?
    walo pon, itu hanya di lihat pada kertas.. bkan pada skill.
    aku mahu capai 2-2 moon..


    to Saya laa :

    ye.. kamoo perna btaw aku.. dan kita slalooo bangkit kan hal ini..
    aku cme mahu kamoo tahu, rezki itu ada.. cme aku tamak..
    tamak tuk jd sempurna..walo pon tuhan x mengizinkan..
    aku redha ape yg terjadi… bkn slh aku.. aku suda usaha..
    tanpa sedikit rasa PSM itu dianak tirikan..

    to`narumi :
    yerp.. aku sukar utk cheer up la narumi..mgkn lps aku tdo mlm ini..
    aku akan lupakn perkara yang jd semalam.. tahniah tuk kau! dpt A..
    aku? hurm.. ya.. aku mahu settle kn intern ini.. aku x mahu lama-lama d sneh..
    berulang kali aku kata pada diri aku.. aku bukan bodoh. aku bukan x berusaha..
    aku x thu apa yang berlaku skang ini..
    doa aku.. lps ini baek2 aja.. jmpa august nnti di dewan konvo ya…

    to moon :
    ye.. aku pernah kata gtuh.. aku ingt.. tp bler emosi mnguasai diri…
    aku lemah.. “pandang kebelakang, bukan untuk menyesali.. tapi cbe menjadi yang terbaek”
    btulkn kelemahan diri..
    ayt yang kita slaloo laungkn moon… kau kenal aku.. aku kenal kau..
    hanya kita tahu apa perasaan berusaha, tapi rezeki x memihak pada diri..
    slh diri kah? slh takdir kah?
    aku kata aku redha… tp hati ini, masih x leh trima…
    Moon.. aku x mo blk UMP esok.. encik sahli bkn ada esok..
    aku blk ujung mggu.. senin aku jmpa encik sahli….
    ko ngn jijie.. jaga diri k…. lapo2..p crk kete kuar k..
    jgn x mkn k.. dapor dh x de.. nk masak cane.. hurm.. payah jugak ek.. kalo la ada moto… aish..

  9. hey gal..cheer up..dun worry..gred xpenting..yg penting pengalaman..nnt mintak keje..org xpandang gred..swiuss aku ckp..gud luck for da li nnt >_<

  10. hurm…. dh semalaman aku mmkeyn kn hal ini.. aku dh malas dh.. kalo TU TAKDIR AKU….. aku ubah cmner pon x kn brubah.. skang aku mls pndg2 blkng, malas mahu mmkeykkn ape yg jd.hati aku dh tawar..

  11. aku tau byk yg ko belajar dari sem ni kn..wlpon matlamat ko x tercapai..byk bnd lain yg ko belajar..especially pasal FRIENDSHIP..harap ko blaja dari ape yg terjadi k..

    walaupon kite hanye dgr cerite dari orang..x kene batang idung kite..jadikan bnd tu sbg pengajaran..jgn bile dah kene pade diri sendri baru kite nak nyesal..ko paham kn maksud aku..klo x paham g tanye bedmate aku..

    wlpn br sem ni aku sebilik ngn ko..tp mst pasni aku rindu kt ko..

  12. yerp.. aku blaja byk perkara… ttg kehidupan…
    biar mungkin mnde tu tlps pndg…
    aku cbe kenal mana baek tuk aku
    mana x perlu tuk aku…

    huuu~ blaja kenal rmi manusia… manusia bersyukur..manusia tidak bersyukur..manusia bermuka2…
    manusia syg persahabtan….manusia jujur dlm bershabat.. manusia yg susa sng bsama shbt.. bukan pada wktu susa aja.. smua aku sedar..

    terharu jijie.. ko mesti rindu ngn aku… ko mmg jns ckp direct.. kdg2 bengang pn ade.. tp tu la kawan.. tego menego… jujur…. tu smua ptg.. tadak ckp blkng… ckp twus.. habes smpi ctuh… bkn mmburuk2 kn kawan.. bmuka2 plg aku pantang…. yosh~

    ape2 pon, aku ske r roomate aku sem ne.. walopon.. krg buat keje gila bersama.. walopon masing2 asyk kejap ilang..kejap ade..cm biskot.. yg ptg, pndai amik turn.. wahaha…
    kepada sab! cpt2 la blk UMP…aku tahu ko lom smpi UMP ageh ne…

  13. shuwa….
    suke la ayat2 kamuu tu…sume persoalan de jwpn yg betol2 dr ati..heheh..’special 4 u -> org yg paling hebat dikalangan org2 yg hebat adalah sanggup menerima ape jua dugaan yg mendtg wlpn dgn linangan air mate..tuhan akn beri ganjaran tidak di mase ni tp di kemudian hari…
    misss uu….(~0~)…

  14. yerp mr ak..
    ok jek.. skang dh makin kurang rasa tu smua…

    skang smgt berkoba2 mahu ke pasir gudang..
    ku lihat suasan pasir gudang..
    lpe suda apa yg blku…

    oit2..yg ko p wt ucpn cdeehy2 kt skype tuk aku wt pe?
    aku bkn nk p perang r mr ak…
    kalo ada masa, aku twun la kuantan k..
    jln2 sama korg… hu2..

    kalo ko masih mahu kuar sma aku ngn mr final laaa.. hik3

  15. qoute ayat aida tuk aku
    “special 4 u -> org yg paling hebat dikalangan org2 yg hebat adalah sanggup menerima ape jua dugaan yg mendtg wlpn dgn linangan air mate..tuhan akn beri ganjaran tidak di mase ni tp di kemudian hari…
    misss uu….(~0~)…”

    HEHEHEH… 1st time ucapan komen aida tuk shuwa… ahaa…. erks persoalan2 ade jwpn dr ati? apakah tu aida? kurangpaham…

  16. encouragement for you..

    you know shuwa, PSM is not everything…the skills you own is the one will bring you toward success. as long as u pass PSM, its great.

    When u start to work, The PSM just a memory.

    aja-aja fighting.eheheh

  17. yerp bro jurin….

    yang saya blja dr PSM ini..
    adalah SKILLs.

    if we got the skills..
    di campak kemana sahaja..
    kita mmpu tersenyum.. kerna x perlu rasa tkut lagi..

    i am ready for the intern…
    hope God always by my side helping me…

    the MCAD training really help me on .NET
    but i am scared to used the tittle of MCP and MCAD…

    takut dgn high expectation dari company..

    btw bro…
    thanks for the encouragement…
    thanks also for realizing me, coding is just like a novel…
    you can read it.. and feel it.. wee~

    sir bambang.. if u read this.. a big thanks to you coz teaching me in .NET…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s