DIALOG DIRI DEWI · MASA DEPAN DEWI

Buat Backup Kawan2!

[aku kena buat balik semula chap ini.]
[seb baek ade bekap system.. chap thesis yang len slamat.. kcuali implementation…]
[lps format laptop, x tahu kenapa.. office 2007 x leh install… gne office 2003 dgn tehegeh2.. dh lama x pki office 2003.. ade la setahun…]

Salam.. Uih semalam ari paling malang buat aku.. kau-kau mahu tahu kenapa?? semalam segalanya x menjadi.. Pengajaran terpenting yang aku blaja adalah penting buat BACKUP tuk Projek Sarjana Muda (PSM) kau-kau! Ingat tu, kalo buat backup jangan 1 tempat.. banyak2 tempat sket dekat external hardisk perlu ada.. dekat pendrive perlu ada…. kalo kau-kau ada banyak pendrive, letak dkt smua pendrive yang kau ada.. letak kt D laptop jugak.. anta bekap stiap kali keje dah siap ke email kowang ke… storage free kt tenet… haaa banyak tmpt benanya bole kau-kau letak..

tapi, bila buat backup, pastikan ko dh copy btul2.. cthnye, system ko tu, ko perlu bekap… kalo system ko ada database, jangan lpe bekap kn skali.. selalu nye database akan disimpan di tmpt database tu d excute la kn…

cthnye, SQL SERVER, ada di C-> di SQLSERVER ->MSSQL -> DATA -> DATABASE kau-kau…..

mksdnye ade 2 mnde ko kne copy… SYSTEM & DATABASE… neh pesanan aku tuk kau-kau kawan2 aku…. jangan jadi macam aku.. windows ttba corrupt,  external hadisk pon corrupt… apsal ntah… seb baek ade bekap di pendrive… time kaseh tuhann!!!

aku ingt pesanan sowg senior aku ni, si ALEK.. ayt die gneh kt aku,“Gimux..haa..wt bekap… bekap….”so, aku ade la backup kt pendrive ngn external hardisk... tpnye, atas kebodohan aku, aku bekap system je.. lpe bekap database yang banyak2 aku dh key in.. wehy.. nama senjata-senjata2 tu banyak.. pnt aku nk key in wehy… ape2 pon, aku mmg perlu blaja dr kesilapan..

kau-kau yang buat PSM tu, jangan lpe pesanan aku ni… bekap system n database K! ltk banyak2 tmpt K!

seb baek jd skang.. format C jek… leceh nk install2 smua… ape2 pon, seb baek thesis chapter laen slmt chapter lates yang aku alter, ilang… x pe, bole buat blk blaja dr kesilapn..

gelabah aku smlm, bukak2 laptop, x leh on… dh r dh ade dpn blek SV aku… hahaha…  ” En. Sahli… saya jumpa encik arine r…” hahaha… X ske tul wt keje banyak kali ni… Database pon kne wt balik… tp kejap jek tu… cme aku nk ulang kn skali lagi, aku x ske wt keje yang sama banyak kali… tapi, bler pkey positif, seb baek jd skang… drpd jadi time mlm nk p present ke… tul x? ageh pon, kalo kita buat keje yang sama banyak kali, kita leh jd makin pndai kn… tp buang masa kn? hahaha… xpe.. aku nk pkey postif jek skang…

jgn lpe kau-kau, buat bekap k.. tuk system n database….
bekap di banyak2 tmpt..
.

p/s: dugaan tu penting, tuk jd kn peringatan buat kita… weeee~

Advertisements

11 thoughts on “Buat Backup Kawan2!

  1. saya kewl jek …. seb baek ade bekap.. database kejap jek tasya..
    ape gne pena dpt mrkh 916 ngn 700…. wuuu~ blaja dr experience tu… hahaha.. xbleh lpe.. aku pena dpt mrkh cukup mkn… hahaha

  2. aish.. alek panggey aku gimux r…. mnja ke tu? macam dihina2 jek.. hahaha.. tp x kesa ane…

    haaaa ni part wawa ni sensetip.. mun nk name mnja gak ni… MuMun…
    MuMun gewdikss ek….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s